Debian Linux işletim sisteminde 3CX nasıl kurulur?

3CX, kurulumu daha hızlı ve yönetimi kolaylaştırmak için bir Debian Linux ISO oluşturdu. Buradan ISO dosyasını indirebilirsiniz. İşletim sistemi yönetimi 3CX Management Console’dan yapılabilir. Destek isteyebilmek için Debian Linux bulut sunucunuzu 3CX’e ayırmanız gerekir.

  • Diğer paketleri yüklemeyin veya yapılandırmayı değiştirmeyin
  • Sistem güncellemelerini komut satırı üzerinden yüklemeyin! Bu, test edildikten sonra güncellemeler aracılığıyla 3CX sistemi tarafından yapılır!
  • Sistemde yapılacak herhangi bir değişiklik, kurulumunuzu desteksiz hale getirecektir!
Desteklenen VM Platformları
3CX, şu hypervisor yönetici platformlarında Sanal Makine olarak çalışacak şekilde test edilmiş ve desteklenmiştir:

VMware vSphere Hypervisor (ESXİ) VMWare Tools paketinin kurulu olduğu 6.5u1 ve üstü
Debian 10 çalıştırabilen Microsoft HyperüV Server (6.2) ve üstü
KVM 2.8 ve üstü
Citrix XenServer 7.0 ve üstü

Temel gereksinimleri öğrendikten ve işletim sistemi hazır olduğu varsayımıyla 3CX santral kurulum adımlarına başlayabiliriz.

  1. Lisans anahtarı edinme
  2. 3CX Debian ISO indirme
  3. Kuruluma başlama ve adım adım ilerleme

3CX yazılım tabanlı santralimizi kullanabilmek için öncelikle bir anahtara ihtiyacımız olacak ve bağlantıya tıklayarak anahtar alabilirsiniz.

Anahtarı aldıktan sonra buraya giderek Linux başlığı altından V18 sürümü indirin, bundan sonra kuruluma ekran görüntüleriyle devam ediyoruz.


debian linux ile 3cx kuruumu
Bilgisayarınızı ISO ile boot ettikten sonra ilk ekranda “Install” seçip sonraki adıma geçin.

3cx debian işletim sistemi
Sistem paketlerinin kurulumu başladı.

“Configure the network” seçeneğine girin.

Network ayarlarını dhcp den otomatik alacaktır fakat ip alamazsa “Continue” deyip sonraki adıma geçin.

Burada isterseniz ağ ayarlarını elle yapılandırabilir yada yeniden otomatik olarak alması için birinci seçeneği kullanabilirsiniz. Ben elle ağ ayarlarıyla devam edeceğim, “Configure network manually” diyoruz.

Burada isterseniz ağ ayarlarını elle yapılandırabilir yada yeniden otomatik olarak alması için birinci seçeneği kullanabilirsiniz. Ben elle ağ ayarlarıyla devam edeceğim, “Configure network manually” diyoruz.



Bu adım önemli çünkü Linux işletim sistemi için Root parolası belirliyoruz ve mutlaka bir kenara not edin.

İlk adımda belirlediğimiz Root parolasını tekrar yazıp devam ediyoruz.

Burada Linux için kullanılacak disk ayarlarını yapıyoruz, burası önemlidir. Linux dosya sisteminin farklılığından dolayı bu konuda uzman değilseniz dikkatli olmanızı öneririm. Ben Sanal makina üzerinde ayırdığım disk alanına kuracağım için “Yardımcı ile” seçeneğiyle ilerliyorum.

Burada sistemin kurulacağı disk bilgisini veriyor, bu seçenekle devam ediyoruz.

Uyarıdan da anlaşılacağı gibi uzman değilseniz ilk seçenekle devam edin.

Burada bize disk üzerinde yapılacak olan işlem bilgisini veriyor, Bölümlemeyi bitir ve… diyerek sonraki adıma geçelim.

Disk bölümlemesi ve takas alanının bilgilerini verdikten sonra bir kez uyarıyor ve değişikliklerin kayıt edilmesini onaylayarak devam ediyoruz.

Disk bölümlemesi ve takas alanının bilgilerini verdikten sonra bir kez uyarıyor ve değişikliklerin kayıt edilmesini onaylayarak devam ediyoruz.


Temel sistem kurulumu ve güncellemeler bittikten sonra artık santral kurulumuna geçebiliriz. Ekranda göreceğiniz gibi bize iki kurulum seçeneği sunuyor, 1. 3CX System 2. 3CX SBC burada Windows kurulumundan farklı olarak Debian işletim sistemi bize iki farklı kurulum sunuyor, 3CX santral veya 3CX SBC (SBC nedir? başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.) biz 3CX System seçeneğiyle devam ediyoruz.

3CX santral sisteminin paketleri kurulmaya başladı.

Kurulum bittikten sonra Lisans bilgisini onaylayıp son adıma geçebilirsiniz.

Burada “(1) Using a Web Browser” klavyede (1) rakamına basıp kurulumun kalanına web tarayıcısı ile devam etmek istediğimizi belirtiyoruz. Resimde de göreceğiniz gibi ip adresi yeşil renkle bize verildi ve 3CX santralin kurulumu için farklı bir bilgisayardan Edge, Chrome tarayıcının adres satırına yukarıdaki gibi adresi tam yazıp görsel arayüzden 3CX santral kurulumuna geçebilirsiniz.

Karşımıza ilk olarak lisans anahtarının girileceği alan gelmekte. Diğer seçenekler ise Tam Yedek ile veya bir Yedek Yapılandırma Dosyası ile devam etmeyi de seçebilirsiniz, ilk defa kurulum yapacağımız için anahtarı yazıp devam ediyoruz.
Eğer tarayıcı otomatik olarak başlamazsa aşağıda belirttiğim talimatları uygulayabilirsiniz.

Kuruluma tarayıcıdan devam edebilmek için

Tarayıcı adres satırına http://3cx sunucu ip adresi:5015/?v=2 Örnek: http://192.168.1.100:5015/?v=2 yazarak kurulum sayfasına erişebilirsiniz.
3CX Santral yönetim paneli için kullanıcı adı ve parola belirliyoruz.

Kullandığımız dış ip adresimiz geliyor, burada mevcut ip adresi mi yoksa farklı bir ip adresi mi kullanacağınızı soruyor. Eğer mevcut ip adresini kullanacaksanız devam edin, farklı bir dış ip adresi kullanacaksanız alttaki seçeneği seçip ip adresi tanımlayabilirsiniz.

Sabit ip kullanıyorsanız ilk seçenekle devam edebilirsiniz. Ip adresiniz sabit değilse alttaki seçenekle devam ediniz.

Burada FQDN belirtiyoruz yani santralimiz için bir domain tanımlaması yapacağız. Türkiye’de .tr alt adını kullanmak için ekrandaki talimatlara göre ilerleyin. “Enter a name” satırında belirteceğiniz isim tam alan adınız olacak örnek; https://bilgebilisim.3cx.com.tr

Santral temel port bilgileri 5000 ve 5001 yönetim paneli erişim portu, 5060 sip portu ve 5090 tünel portu. Burada dikkat etmeniz gereken konu bu portları kurulum bittikten sonra bir daha değiştiremezsiniz bu nedenle değişiklik yapmak isterseniz şimdi yapın.

Yerel ethernet donanımı ve ip bilgileri yer alıyor, altta ise yerel ağdan erişiminde domain ile mi yoksa yerel ip ile mi yapılmak istediğini seçiyoruz. Genel kullanımda yerelde ip adresi ile erişimdir.

Son aşamada “Next” dedikten sonra 3CX santralin sistem kurulumu başlıyor.

Sistem kurulumu bittikten sonra ise artık tamamen 3CX santral kurulumuna geçiyoruz. Burada 3CX santralin dahili abonelerinin numara planını belirtiyoruz, yapacağınız tercihe göre oluşturabileceğiniz abone sayısı yanında gösteriliyor. Genelde 3 haneli abone numarası kullanılır.

Yönetim paneli dili, Ülke ve saat ayarımızı yapıyoruz. (Yönetim panelini Türkçe kullanamıyoruz maalesef)

Bu aşamada ilk dahili abone bilgilerini giriyoruz bu abone aynı zamanda sistem dahili abonesi olarak kullanılacak. Bu bilgileri daha sonra değiştirebilirsiniz.

Bu sayfada 3CX santral için arama yapılacak ülke seçimini yapıyoruz. Kurulumda Ülke olarak Türkiye seçtiğimiz için “Europe” içinde Türkiye seçili olarak geliyor, eğer farklı ülkelere arama yapacaksanız bu kısıtlama sayfasından arama yapmak istediğiniz ülkeleri seçerek aramanızı o ülke yönüne yapmaya başlayabilirsiniz.

3CX santral tarafından desteklenen 19 dilde ses dosyaları içinde hazır geliyor Türkçe hariç 🙁 ancak üzülmeyin bunu daha sonra ekleyeceğiz. Şimdi İngilizce dilini seçip devam edin.

Nihayet santral ayarları da bitti ve kurulum başladı burada girdiğiniz anahtara ait bilgileri görebilirsiniz. Bu aşamada veritabanı, servisler ve abone gibi temel ayarlar yapılıyor.

İşte beklediğimiz başlangıcın sonuna geldik, son adımda 3CX santralin ip adresi, domain adresi, kullanıcı adı ve şifresinin yer aldığı sayfadayız. Bir kenara not alabilirsiniz.

Veee nihai son yüzünüz gülebilir 🙂 burada dikkat ettiyseniz kurulumdaki domainden farklı olarak artık gerçek domain ile çalışmaya başlıyoruz. Kurulumda belirttiğiniz Kullanıcı adı ve Şifre ile yönetim paneline giriş yapıp neler olmuş görme zamanı geldi.

Mutlu sona hoş geldiniz.. 3CX Yazılım Tabanlı Santral kurulumunuz bitti.

Şimdi bundan sonra ilk yapılacak işlerden biri “PBX Status” sekmesinde yer alan kırmızı ünlem ile gördüğünüz “Firewall” sayfasına gidip “Firewall Check” başlatarak santralin UDP ve RTP portlarını taramasını ve “SIP ALG” nin kapalı olup olmadığını sorgulamasını yapmanızdır. Bu size güvenlik duvarınızda yapmanız gereken ayar olup olmadığının ön bilgisini verecek. Firewall tarafında santral için açılması gereken port listesine buradan ulaşabilirsiniz.


3CX’i denemek için

Kendi bulut hesabında veya yerinde 3CX tarafından barındırılır! Başlamak için aşağıdaki düğmeye basın.

  • 3CX SMTP Hizmeti: cevapsız arama, sesli mesaj ve toplantı bildirimleri alın
  • Güvenlik güncellemeleri
  • 3CX FQDN hizmeti
  • Otomatik yenilenen Let’s encriypt Sertifikası
  • Güncelleme, bildirim ve 3CX Akıllı Telefon Uygulaması kullanımı
  • Santral Yükseltme/Güncelleme: Yeni özellikler, düzeltmeler, birlikte işlevsellikler
  • IP Telefon Aygın Yazılımı ve Şablon Güncellemeleri
  • CRM Güncellemeleri ve eklentileri
  • VoIP Sağlayıcı şablonları ve eklentileri
  • 3CX Webmeeting: tüm kullanıcılar için web konferans özellikleri
  • 3CX ile veya Kendi bulutunuzda barındırın
  • Yerinde: Windows’ta veya Linux’ta
  • Web sitenizden Canlı Sohbet
  • Entegre Video Konferans
  • Akıllı uygulamalarla uzaktan çalışın
  • Sınırsız kullanıcı için daima ücretsiz sürüm

Yorum Yazabilirsin!