FXS ve FXO terimlerinin anlamı nedir?

FXS ve FXO, Anolog telefon hatlarının kullandığı portlara (fiziksel bağlantıda kullanılan ara birimlere) verilen isimdir (POTS – Eski Düz Telefon Hizmeti olarak da bilinir).

FXS – Yabancı Santral Abone arabirimi, analog hattı asıl olarak aboneye ulaştıran port’ tur. Diğer bir deyişle bu port, çevir sesini, elektrik akımı ve zil voltajını getiren “duvardaki priz”dir.

FXO – Yabancı Santral Ofis arabirimi analog hattı alan port’tur. Telefon ya da faks makinasındaki fiş ya da analog telefon sisteminizdeki fiş(lerdir). Almacın açık veya kapalı oluşuna göre (döngüsel kapanma) hattı alır. FXO portu faks ya da telefon gibi bir cihaza takılı olduğundan, bu cihaz çoğu kez ‘FXO cihazı’ diye çağrılır.

FXO ve FXS, erkek / dişi fiş örneğinde olduğu gibi daima eşlidir.

Bir telefon PBX olmadan direkt olarak bir telefon firması tarafından sağlanan FXS arabirimine bağlıdır.

fxs-fxo-no-pbx

Bir PBX olmadan FXS / FXO

Eğer bir PBX’iniz varsa o zaman telefon şirketi tarafından verilen telefon hatlarını ve ardından da telefonları PBX’e bağlarsınız. Bu yüzden PBX’de hem FXO (telefon şirketinin verdiği FXS portlarına bağlanmak için) hem de FXS (telefon veya faks cihazlarına bağlanmak için) portları bulunmalıdır.

fxs-fxo-pbx

PBX’li FXS / FXO

FXS & FXO & VOIP

Analog telefonları bir VOIP Telefon sistemine bağlamanıza veya bilindik PBX’leri bir VOIP hizmet sağlayıcısına veya İnternet üzerinden birbirine bağlamanıza imkan veren ekipmanı satın almaya karar verirken FXS ve FXO terimleriyle karşı karşıya geleceksiniz.

FXO cihazı

Analog telefon hatlarını bir IP PBX’e bağlamak için bir FXO cihazına ihtiyacınız olacaktır. Bu, FXS portunu FXO cihazındaki FXO portuna bağlamanıza imkan verir ve sonrasında analog telefon hattını bir VOIP aramasına çevirir.

fxo-gateway

FXS cihazı

Bir FXS cihazı bilindik bir PBX’teki bir veya daha fazla telefon hattını bir VOIP telefon sistemine veya sağlayıcısına bağlamak için kullanılır. FXO portlarını (normalde telefon şirketine bağlıdırlar) İnternet’e ya da bir VOIP sistemine bağlamak için bir FXS cihazına ihtiyacınız olacaktır.

fxs-gateway

Bir FXS adaptörü ( ATA adaptörü)

FXS adaptörü bir analog telefonu veya faks makinasını bir VOIP telefon sistemine ya da VOIP tedarikçisine bağlamak için kullanılır. Telefon/faks makinasının FXO portunu adaptöre bağlamanız gerekeceğinden buna ihtiyacınız olacaktır.

fxs-adapter

Bağlama

FXS/ FXO prosedürleri – teknik olarak nasıl çalışır

Bir FXS/FXO portunun nasıl işlediği hakkında daha teknik detaylar öğrenmek ilginizi çekiyorsa, işte size tam bir işleyiş sıralaması:

Bir arama yapmak istediğinizde:

  1. Telefonu kaldırırsınız (FXO cihaz). FXS portu almacı kaldırdığınızı algılar.
  2. Telefon numarasını çevirirsiniz, bu FXS portuna Çift Tonlu Çoklu Frekans olarak geçer.

Gelen arama:

  1. FXS portu bir arama alır ve sonra takılı FXO cihazına bir zil voltajı gönderir.
  2. Telefon çalar
  3. Almacı kaldırır kaldırmaz aramaya cevap verebilirsiniz.

Aramayı sonlandırma – Normal olarak FXS portu konuşmayı bağlı olduğu FXO cihazlarına dayanarak sonlandırır.

Not: Analog telefon hattı FXS portuna yaklaşık olarak 50 volt DC gücü geçirir. Bu yüzden bağlı bir telefon hattına dokunduğunuzda hafif bir ‘şok’ yaşarsınız. Bu elektrik kesintisi olması halinde bile telefon konuşması yapılmasını sağlar.

{ Bilge Bilişim Ve Telekomünikasyon Hizmetleri }
{ 0282 988 02 59 | Tıkla Konuş | Whatsapp Business }

Yorum Yazabilirsin!